Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Toch staat deze provincie als een huis dankzij de rijke landbouwgrond en pioniersgeest. Twee jonge ondernemers, Eva Flantua (Flevour) en Robin Vroom (Stichting ’n Wilde Keuze), geven die landbouwbasis een frisse twist. Met hun unieke combinatie van verbeelding, educatie en smaak zetten ze Flevoland op de kaart als regio waar lokaal voedsel, duurzaamheid en creativiteit samenkomen. ‘Het gaat niet alleen om wat je eet, maar vooral om de verhalen erachter,’ zegt Eva.
De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.
De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.
Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.
Eva Flantua groeide op als dochter van twee Flevolandse horecaondernemers en kleindochter van een polderpionier. ‘Mijn opa bouwde mee aan deze provincie. Nu wil ik bouwen aan de toekomst van Flevoland.’ Ze leerde al jong de waarde van goed eten en de kracht van verhalen. Tijdens haar studie in Italië ontdekte ze dat mensen buiten Flevoland vaak meer waardering hebben voor de regio dan de inwoners zelf. ‘Dat raakte me. Ik wil mensen hier laten zien hoe bijzonder Flevoland is en wat het allemaal te bieden heeft.’ Ook Robin Vroom heeft een bijzondere achtergrond. Ze groeide op in theaterfamilie Vis à Vis en ontdekte tijdens haar werk in een stadstuin in Berlijn hoe voedsel mensen verbindt. ‘Eten is een krachtig middel om duurzaamheid en gezondheid bespreekbaar te maken. Iedereen maakt elke dag voedselkeuzes. Dat biedt kansen om impact te maken.’ Robin zette haar passie om in actie door het Voedselmuseum in Almere te starten met haar stichting ‘n Wilde Keuze. In dit interactieve museum konden bezoekers spelenderwijs ontdekken hoe voedsel bijdraagt aan een duurzame wereld.
Een gouden combinatie
De samenwerking tussen Eva en Robin begon klein, maar groeide uit tot een beweging met mooie, tastbare projecten. ‘Waar Eva de brug slaat naar lokale boeren en producenten, zorg ik ervoor dat we het verhaal op een inspirerende manier overbrengen. Daarbij vullen we elkaar perfect aan,’ zegt Robin. Hun gedeelde passie en verschillende talenten zorgen voor projecten die niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar impact maken in Flevoland. Een van die projecten is De Polder Parade in Almere. Dit is niet alleen een winterse voedselmarkt met lokale producten, maar ook een ontmoetingsplek waar bezoekers kunnen proeven, leren en beleven. ‘Bedrijven kunnen hier ook hun kerstborrels organiseren. Medewerkers krijgen met een voucher de kans om hun eigen kerstpakket samen te stellen met producten van lokale boeren. Zo geef je niet alleen een cadeau, maar ook een verhaal,’ legt Robin uit.
Van boer tot bakker
Eva en Robin zoeken steeds nieuwe manieren om hun visie werkelijkheid te maken. Het project Keten met eten, onderdeel van de Polder Parade, is daar een goed voorbeeld van. Dit evenement in Lelystad brengt de hele voedselketen samen, van boer tot bakker. ‘We willen laten zien hoe veelzijdig lokaal graan kan zijn en boeren helpen biodiversiteit te vergroten,’ vertelt Robin enthousiast. Ook het Eetatelier, een ander project van de twee, draagt bij aan deze missie. Dit buurtinitiatief in Almere Poort draait niet alleen om gezonde voeding, maar vooral om verbinding en gemeenschapszin. ‘Het Eetatelier laat zien hoe leuk en lekker het is om met verse, lokale producten te werken,’ zegt Eva. ‘Het is een plek waar buurtbewoners samenkomen, recepten uitwisselen, koken en eten en leren over hun voedselomgeving.’
Duurzame dromen
De projecten van Eva en Robin hebben één doel: Flevolanders trots maken op hun eigen regio. ‘Wij willen dat mensen ontdekken wat hier allemaal gebeurt en dat ze de waarde van lokaal voedsel inzien,’ zegt Eva. ‘Flevoland is een onontgonnen goudmijn, er gebeurt hier zo veel moois.’ Robin voegt toe: ‘Onze droom is dat mensen niet alleen bewustere keuzes maken, maar ook dat Flevolandse producten en verhalen tot ver buiten de provincie worden gewaardeerd.’
Blijf op de hoogte van wat er speelt en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
© Copyright Economic Board Flevoland 2023 | Privacy and cookiestatement | Disclaimer