Wie voorop loopt, kan tegenwind verwachten!

Flevoland staat bekend om haar vooruitstrevende aanpak in hernieuwbare energie. Maar hoewel de weidse polders van deze provincie de meeste windmolens van het land herbergen, kampen we ook met de meeste uitdagingen. Zoals netcongestie: file op het stroomnet.  Kees van der Sar (Stream Energy, links op de foto) en Willem Enklaar (EEF), twee sleutelfiguren in de Flevolandse energietransitie, delen hun inzichten en ervaringen.

aanjagen

De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.

verbinden

De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.

communiceren

Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.

Het is een ijskoude, maar zonnige winterdag als Kees en Willem elkaar ontmoeten in Emmeloord. ‘Een geweldige dag om stroom op te wekken,’ stellen de twee mannen vast. ‘Hier krijg je energie van!’ De mannen treffen elkaar op het terrein van Van Wieren. Stream Energy ondersteunde het Emmeloordse transportbedrijf met deskundig advies over de aanschaf van een emissieloze vrachtwagen.

Ondernemers bijstaan

Willem, directeur van het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF), legt uit hoe zij ondernemers helpen: ‘We verbinden, delen expertise en financieren. Het gaat erom dat we ondernemers bewust maken van hun mogelijkheden om te verduurzamen en hen helpen hun energiegebruik te verlagen. Ons belangrijkste doel is het versnellen richting een duurzamere energiehuishouding.’ Kees is de drijvende kracht achter Stream Energy, een initiatief in de Noordoostpolder gericht op het oplossen van netcongestie door bedrijven energieoverschotten en -tekorten onderling te laten verhandelen. Kees ziet duidelijk de noodzaak voor actie: ‘We staan voor een enorme uitdaging. Bedrijven die willen groeien botsen op tegen de limieten van ons stroomnetwerk.’

Tegenstrijdigheden

De energietransitie staat bol van tegenstrijdigheden, vindt Kees. ‘Flevoland produceert een overvloed aan groene energie, maar de regio wordt geplaagd door netcongestie. Het is bijna ironisch,’ merkt hij op. ‘We genereren zoveel energie, maar kunnen het niet altijd gebruiken waar we het nodig hebben.’ Willem reageert: ‘Het transport van stroom, over kabels en leidingen, is een zware belasting voor het net. Uiteindelijk zou het beter zijn om stroom te verbruiken in de regio waar het is opgewekt.’

100 procent elektrisch?

‘Niet alles kan of moet elektrisch,’ zegt Willem. ‘Voor bepaalde toepassingen is bijvoorbeeld methanol of waterstof een betere oplossing. Flexibiliteit en openheid voor verschillende technologieën zijn cruciaal. Kees voorziet in de toekomst een mix van hernieuwbare energiebronnen, waarbij waterstof een rol speelt naast elektriciteit, omdat de productie van groene waterstof afhankelijk is van elektriciteit. Kees benadrukt het belang van een economisch rendabele transitie voor ondernemers. ‘Investeringen in nieuwe technologieën moeten uiteindelijk financieel uitkunnen. Dit houdt in dat naast de groene ambities, de economische motor moet blijven draaien – een balans tussen duurzaamheid en bedrijfsgroei.’

Samen kom je verder

De mannen benadrukken het belang van gemeenschappelijke inspanningen. ‘Alleen ga je snel, maar samen kom je verder,’ zegt Kees. ‘In een tijd waarin elke kilowattuur telt, is samenwerking geen optie meer, maar een noodzaak.’ Willem voegt toe: ‘De rol van EEF is niet alleen om kennis en expertise te bieden, maar ook om bedrijven aan te zetten tot actie. Veel ondernemers zijn zich bijvoorbeeld nog niet bewust van de urgentie of de mogelijkheden op het gebied van energiebesparing.

Voorop lopen

Willem en Kees delen een paar adviezen voor ondernemers. ‘Begin klein, denk groot. En vergeet niet: de grootste besparing zit in de energie die je niet gebruikt,’ adviseert Kees. Willem voegt toe: ‘Maak gebruik van de kennis en middelen die beschikbaar zijn. En boven alles: wees bereid om je processen en denkwijzen aan te passen. Wees niet bang voor een beetje weerstand. Wie voorop loopt kan tegenwind verwachten!’

 

Lees meer interviews in de Flevoland Monitor 2024!