Ondernemers in Flevoland kampen nog steeds met omzetdaling, hoewel het percentage wel licht daalt. Dat blijkt uit het tweede Corona Ondernemersnemerspanel dat eind november werd gehouden. Er namen 432 ondernemers aan de meting deel.
De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.
De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.
Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.
Het Corona Ondernemerspanel is een initiatief van VNO-NCW Midden, MKB-Nederland Midden, Provincie Flevoland, Flevoland Werkt!, Win4All Economic Board Flevoland en Ontwikkelingsmaatschappij Horizon. In een reeks van drie panelonderzoeken wordt Flevolandse ondernemers gevraagd naar de gevolgen van de coronacrisis. Vragen over omzetdaling, tevredenheid over de ondersteuningsmaatregelen en wel of niet uitstel van investeringen zijn onderdeel van het onderzoek. De eerste meting onder 397 ondernemers werd in de periode van 10 augustus tot en met 9 september gehouden. De tweede meting vond plaats van 9 november tot en met en 27 november.
In Flevoland kampt 58 procent van de ondernemers met verlies van omzet. Dat is een daling ten opzichte van de eerste meting eind augustus, toen nog 64 procent van de ondernemers aangaf te kampen met omzetverlies. Waar bij de eerste meting nog 10 procent van de ondernemers de omzet zag stijgen, is dat percentage bij de tweede meting gestegen naar 14 procent.
Wel maken ondernemers in Flevoland nog steeds een pas op de plaats als het gaat om investeringen. Het percentage ondernemers in Flevoland dat investeringen nog even uitstelt is met 48 procent ongewijzigd gebleven. Ook op investeringen in energiebesparende oplossingen (15 procent) en investeringen in de opleidingen van personeel (16 procent) wordt momenteel regelmatig bezuinigd door het bedrijfsleven.
Net als bij de eerste meting heeft ruim de helft van de ondernemers in Flevoland te maken met liquiditeitsproblemen en het wegvallen van orders, of verwacht dat op termijn te krijgen. Het wegvallen van orders (26 procent) is net als bij de voorgaande meting (29 procent) een acuut probleem, waar de meeste ondernemers mee te maken hebben.
Terwijl 75 procent van de ondernemers aangeeft niet te kampen met personeelstekort, geeft 25 procent aan daar wel mee geconfronteerd te worden, dan wel daar op termijn last van te krijgen. 10 procent van de ondernemingen verwacht dat tekort al op korte termijn. Ruim de helft van deze ondernemingen wil dit oplossen door zij-instromers aan te nemen. Ook blijkt uit de meting dat 15 procent van de zzp’ers overweegt om geheel of gedeeltelijk weer in loondienst te gaan.
Goed nieuws ook voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Bij de eerste meting gaf slechts 19 procent van de ondernemers met een dreigend personeelstekort aan open te staan om kwetsbare mensen aan te nemen. Dat percentage is in de tweede meting flink gestegen naar 34 procent. Oproepen vanuit het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF) aan ondernemend Flevoland om kwetsbare groepen te ontzien of een kans te bieden lijken te hebben gewerkt. Ondernemers die aangeven geen mogelijkheden te zien voor kwetsbare mensen geven aan dat dit te maken heeft met gespecialiseerd werk waarvoor specifieke kennis nodig is, of omdat men onvoldoende tijd heeft om begeleiding te bieden. Maar ook komt voor dat ondernemingen al mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben.
Blijf op de hoogte van wat er speelt en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
© Copyright Economic Board Flevoland 2023 | Privacy and cookiestatement | Disclaimer