Zoek
Sluit dit zoekvak.

SCALA is met hybride leren klaar voor de toekomst van Lelystad Airport

‘Ons hybride leerconcept, waarbij onze studenten al tijdens hun studie veel tijd op de werkvloer doorbrengen, is zeer geschikt voor de uitrol op een relatief kleine luchthaven als Lelystad Airport’, vertelt Salima Omairi. Zij is opleidingsmanager bij SCALA (Samenwerkingscollege Amsterdam Lelystad Airport) in Lelystad. ‘We hebben een concept neergezet dat nu al een enorme meerwaarde oplevert voor onze studenten. We kijken er dan ook naar uit om dit straks in samenwerking met het lokale bedrijfsleven en Lelystad Airport nog verder in de praktijk te brengen’.

aanjagen

De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.

verbinden

De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.

communiceren

Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.

Bij SCALA volgen studenten een mbo-opleiding tot facilitair medewerker luchthaven, luchthavenbeveiliger, manager travel & hospitality, stewardess of steward of zelfstandig medewerker travel & hospitality. SCALA is gevestigd binnen MBO College Lelystad.

Medewerker van de toekomst

‘Het zijn opleidingen waarmee je straks overal aan het werk kunt’, licht Salima toe. ‘De meerwaarde van de samenwerking met het lokale bedrijfsleven en met grote luchtvaartmaatschappijen, zit vooral in de praktijkervaring die onze studenten al tijdens hun opleiding kunnen opdoen. De volgende stap is dat praktijklessen in de echte toekomstige werkomgeving gevolgd kunnen worden. Dit geeft ook bedrijven waar we mee samenwerken een voordeel. Het geeft hen namelijk de kans om nu al een actieve rol te spelen in het opleiden van hun toekomstige werknemers.’

SCALA, een samenwerkingscollege tussen MBO College Airport en MBO College Lelystad is in 2018 opgericht. ‘Het is voor ons, onze studenten en het lokale bedrijfsleven jammer dat de opening van de luchthaven door allerlei omstandigheden vertraging heeft opgelopen’, vertelt de opleidingsmanager. ‘Maar het heeft ons ook de kans gegeven om organisatorisch alle lichten op groen te zetten. We zijn druk met het ontwikkelen van ons onderwijs. En uiteindelijk is het de bedoeling dat onze opleidingen verhuizen naar Lelystad Airport zodra de luchthaven opengaat. Dat is iets waar onze studenten, maar ook onze docenten, natuurlijk enorm naar uitkijken!’

Luchthaven gerelateerde opleidingen zijn nog steeds populair bij studenten. ‘Studenten kunnen na het behalen van hun diploma gelijk aan de slag in de praktijk, maar ook doorstuderen op een niveau hoger binnen SCALA. Ook het hbo is in veel gevallen een goede optie. Het zijn erg leuke opleidingen, waarin je vaardigheden leert waar je een leven lang van profiteert.’

Praktijk al in de school

Om in de huidige situatie de omstandigheden op een echt vliegveld zo goed mogelijk na te kunnen bootsen, is er binnen de school een mock-up gecreëerd. Het lijkt als je binnenloopt, alsof er een deel van een echt vliegtuig staat. Ook de volledige binnenkant van een vliegtuig is nagemaakt, en studenten kunnen het hele afhandelingsproces van inchecken en instappen bij de gate oefenen. Daarnaast is er een reisbureaubalie en informatiebalie aanwezig.

‘Natuurlijk hopen we dat Lelystad Airport straks snel open gaat’, zegt Salima. ‘Onze studenten zijn er namelijk klaar voor om met echte passagiers te gaan werken. Kortom, wij staan in de startblokken en zien het als een mooie kans om ons hybride leerconcept dan direct nog verder uit te rollen.’