Zoek
Sluit dit zoekvak.

Startblock in Flevoland Monitor: Wij bouwen radicaal anders

De woningnood is ongekend hoog en een van de oplossingen zijn complete, duurzame én betaalbare woningen. In Emmeloord komen ze zo uit de fabriek en hoeven ze alleen nog maar op hun plaats te worden gezet. ‘Wij bouwen op een radicaal andere manier huizen’, vertelt algemeen directeur Tony Mol van Startblock enthousiast.

aanjagen

De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.

verbinden

De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.

communiceren

Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.

‘We zien onszelf dan ook niet als aannemer, maar als producent’, legt Tony uit. ‘We bouwen volledig circulair en gaan slechts één keer naar de locatie: als het huis af is. Dan zet­ ten we het op zijn plek en sluiten we het aan op de nuts­ voorzieningen.’ Dat transport gaat sinds kort elektrisch. Samenwerkingspartner Van Wieren Transport uit Emmeloord schafte namelijk een elektrische vrachtwagen aan.

Pioniersgeest is springlevend

Bij Startblock vloeien ambacht (woningen bouwen) en innovatie naadloos in elkaar over. ‘We voelen met elkaar de pijn van de woningnood.’ Voeg daar een nog altijd springlevende pioniersgeest aan toe. ‘Je hebt hier veel doeners die denken en doorpakken. Die geloven in hun eigen innovatie en in hun enthousiasme krijgen ze anderen mee. Het is echt het team dat dit tot een succes maakt!’

De wachtlijsten voor een huurwoning zijn behoorlijk lang en het kopen van een huis is voor starters niet meer financieel haalbaar. Tel daarbij op het groeiend aantal alleenstaanden. We hebben dus niet alleen meer woningen nodig, ook andere types. De focus ligt van oudsher op het bouwen van eengezinswoningen, terwijl er tegenwoordig juist veel meer een­ en tweepersoonshuishoudens zijn.

Startblock heeft drie verschillende modellen: twee compacte voor een­ en tweepersoonshuishoudens en een eengezinswoning. ‘Bij deze laatste zet je twee units met de rug tegen elkaar, zodat je één geheel vormt.’ De woningen van Startblock vind je door heel Nederland: van Emmeloord tot Ridderkerk en van Warmerhuizen tot Staphorst.

Radicaal anders bouwen

De woningen bestaan voor 80 procent uit PEFC-gecertificeerd CLT­hout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. ‘Onze huizen absorberen 15 ton CO2 en daarmee is de uitstoot op de bouwplaats geneutraliseerd.’ Startblock gebruikt verder gerecycled kunststof, hergebruikt hout uit de fabriek en het isolatiemateriaal is een mix van traditioneel, biobased en circulair. ‘TNO doet grootschalig onderzoek naar biobased en emissieloos bouwen en verzamelt data over de houtbouw en gewassen voor de bouw.’

Het team is gerust gedreven te noemen. De missie? Het woningtekort verkleinen met fabrieksmatig gebouwde woningen. Dit wilde idee op een bierviltje werd uiteindelijk in 2019 werkelijkheid. De teller staat tot nu toe ruim 100 Startblock­woningen. Startblock werkt samen met (lokale) woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en corporaties. ‘Het idee dat je zo radicaal bouwt dat het geen woning meer is, maar een product, dat zit nog niet bij iedereen tussen de oren. Dat maakt onze missie alleen nog maar belangrijker: voor iedere starter een betaalbare woning. Daar gaan wij voor!’