Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wees dankbaar voor wat je hebt!

‘Waar wil jij staan over 5 jaar? Deze vraag wordt vaak gesteld aan jonge ondernemers die ik spreek. Mijn antwoord? Het geeft niet als je hier geen antwoord op hebt. Bekijk het op de korte termijn, per jaar. Bepaal subdoelen en doorbreek patronen. En vooral: wees dankbaar voor wat je hebt.’  Dit zegt Nasima el Bachiri, eigenaar van vijf bedrijven, coach én moeder van vijf kinderen.

aanjagen

De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.

verbinden

De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.

communiceren

Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.

De Almeerse Nasima begon in 2000 met B Flex Cleaning. Inmiddels runt ze nog vier bedrijven: B Flex Jobs, La Novia Boutique, Flevo Timmerfabriek en Boutique Desk. ‘Ik had als kind al de drang om onafhankelijk te zijn. Een eigen bedrijf starten was een ver-van-mijn-bedshow, ik had geen ondernemers om me heen. Totdat ik bij een jonge ondernemer ging werken en bij mezelf dacht, dit kan ik ook.’

Kwestie van doen

‘Ik startte een schoonmaakbedrijf. Hoe? Nou, gewoon door het te doen. Mijn bedrijf breidde uit. Doordat ik zelf jarenlang naast mijn studie onder andere als schoonmaker had gewerkt, kende ik alle ins en outs. En ook nu het bedrijf meer dan 100 medewerkers telt, ben ik gewoon één van hen. Ik heb een eigen kantoor, maar ik zit er bijna nooit’, lacht ze. Ik zit liever bij mijn collega’s. ‘Vaak komen dingen op mijn pad. Zoals de overname van een timmerfabriek in coronatijd. De werkzaamheden in de schoonmaak (we werken veel voor de horeca en hotels) lagen nagenoeg stil. Tja, en dan begint het te kriebelen. De overname van een timmerfabriek kwam op mijn pad via een curator.  Soms voel je dat je een kans moet grijpen’, zegt ze.

Sterke vrouwen

Nasima werd in 2019 uitgeroepen tot Flevolandse Zakenvrouw en is regelmatig in de media te zien en te horen. ‘Na een interview op tv krijg ik vaak berichtjes van vrouwen, die vragen: “Hoe doe je dat?” Ik vertel ze dan dat een groot gezin combineren met ondernemerschap écht kan! Wij vrouwen zijn sterk. Veel sterker vaak dan we vaak denken.’

Ook jongeren zijn benieuwd naar haar ondernemersverhaal. ‘Door gesprekken met jonge ondernemers, merk ik dat veel van hen worstelen met de onzekere wereld waarin we leven. Macht, oorlogen en social media zijn best bepalend in de levens van onze jongeren. Ik praat hier thuis dan ook regelmatig over met mijn kinderen.’

Kleine successen

‘Aan jonge ondernemers wordt altijd geleerd dat het belangrijk is om lange termijn doelen te hebben en vooruit te kijken. Maar hoe doe je dat in deze wereld? Ik probeer hen vooral mee te geven dat het draait om het behalen van kleine successen. Daar is lef voor nodig. Durf uit je eigen cirkel te stappen!’

‘Een goudvis in een kom groeit niet. Pas als je hem overzet naar een ruimer aquarium wordt hij groter. Zo geldt dat ook voor mensen. Ontdek de kracht in jezelf. Wees dankbaar en kijk naar wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt.’

 

Lees meer interviews in de Flevoland Monitor 2024!