Zoek
Sluit dit zoekvak.

Even voorstellen: algemeen directeur Arend Bouwer van Farm Dairy

Even voorstellen: algemeen directeur Arend Bouwer van Farm Dairy. ‘Iedere transitie biedt kansen’

Vooruitkijken. Dat doet algemeen directeur Arend Bouwer van Farm Dairy altijd. Met een grote passie voor een uitgebreid netwerk in (agro)food sloot hij zich onlangs aan bij Economic Board Flevoland. ‘Iedere transitie biedt kansen en snel schakelen is dan ook belangrijk. Flevoland is daar bij uitstek geschikt voor.

aanjagen

De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.

verbinden

De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.

communiceren

Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.

Arend had altijd al een passie voor food en ontwikkeling/innovatie. Na een internationale carrière ging hij acht jaar geleden aan de slag als algemeen directeur bij Farm Dairy. ‘Ik werkte een aantal jaar in Indonesië, in Thailand, toen in Duitsland en eigenlijk is dit mijn eerste functie in Nederland’, lacht hij.

Uitbreiding Farm Dairy

Als algemeen directeur geeft hij leiding aan 150 medewerkers. Farm Dairy is een moderne zuivelfabriek in Lelystad en produceert jaarlijks alle private labels melk, vla en yoghurt voor de gehele Nederlandse retail industrie. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer en er het assortiment breidt uit met plantaardige zuivelalternatieven.

De zuivelfabriek krijgt er een koelhal en vulhal/productieruimte bij van 4.600 vierkante meter. Farm Dairy produceert straks maar liefst 300 miljoen liter op de locatie in Lelystad.  Samen met directeur Marco Smit van Horizon en gedeputeerde Jan-Nico Appelman van de provincie Flevoland sloeg de algemeen directeur begin dit jaar symbolisch de eerste paal van de uitbreiding in de grond.

De zuivelfabriek is een van de vele middelgrote bedrijven die onze provincie rijk is. ‘Het mooie aan een middelgroot bedrijf is dat je heel makkelijk en snel met alle functionele disciplines kunt schakelen. Je zit nog op één gang met productontwikkeling, productie en engineering. Bij grotere bedrijven is dat allemaal op verschillende locaties, is mijn ervaring. Ja, met Teams-meetingen is alles mogelijk, maar hele korte lijnen zorgen er nu eenmaal voor dat je snel kunt schakelen. Juist die multidisciplinaire aanpak ben ik steeds meer gaan waarderen.’ 

Ondernemerschap vormgeven

En juist dat is volgens Arend belangrijk om in te spelen op trends in een wereld die constant verandert. ‘Er is hier veel mogelijk en we hebben hier in Flevoland een enorm vruchtbare grond en ondernemende boeren.’ Samenwerken, daar draait het om. Economic Board Flevoland is daar volgens Arend uitermate geschikt voor, juist voor het mkb.

‘Als je ondernemerschap in Flevoland écht vorm wil geven, zeker in een transitietijd waarin de kosten vaak voor de baten gaan, dan heb je de ondersteuning nodig van de andere partijen. Ik denk dat Economic Board Flevoland daar een belangrijke rol in kan spelen. Juist omdat je hier weinig multinationals hebt is die samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid juist zo belangrijk.’

Farm Dairy was een productiebedrijf, maar verbreedde en vernieuwde en introduceerde duurzaamheid. ‘Die drive naar verbetering en vernieuwing, zit in mij. Ik proef dat ook bij Economic Board Flevoland. Ik sluit mij graag aan om samen met de andere Boardleden de kansen en uitdagingen voor Flevoland aan te gaan.’