Search
Close this search box.

Personeelstekort: ‘Werk als bedrijf samen met overheid en onderwijs’

Arbeidsmarktexpert Anneke Goudswaard is tafelgast bij event De staat van Flevoland.

Er is in heel Nederland een schreeuwend tekort aan personeel, ook in Flevoland. Arbeidsmarktexpert Anneke Goudswaard is op 20 januari tafelgast bij De Staat van Flevoland. Dit is een online event van Win4All Economic Board van Flevoland. Anneke Goudswaard praat er met andere tafelgasten over dit nijpende probleem. Haar tip? ‘Focus je niet langer op diploma’s, maar kijk naar talent. En bovenal: zoek als bedrijf de samenwerking op met de overheid en het onderwijs.’

aanjagen

De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.

verbinden

De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.

communiceren

Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.

Anneke is senior onderzoeker/adviseur bij TNO. De afgelopen acht jaar was zij lector Nieuwe Arbeidsverhoudingen bij Hogeschool Windesheim in Almere. Ze koppelt arbeidsmarktvraagstukken aan de energietransitie, en ziet een flinke uitdaging in Flevoland. Er moeten meer woningen bij, bestaande huizen moeten worden geïsoleerd, er komen meer zonnepanelen en meer windparken: er wordt van alles neergezet. ‘Dat gebeurt door hetzelfde type bedrijven – technisch, installatie en bouw – en die zoeken natuurlijk allemaal toch hetzelfde soort werknemers.’

Urgent probleem

Het is een urgent probleem, zegt Anneke. Landelijk én in Flevoland, omdat door het tekort aan personeel een aantal belangrijke ontwikkelingen stokt. Neem die energietransitie. Die barst van de technische uitdagingen, om van het gas af te gaan en het elektriciteitsnetwerk voor elkaar te krijgen. ‘Maar dan hebben we het nog niet gehad over de implementatie. Wie gaat dat doen? De menskracht en de juist skills aanwezig hebben is wel een belangrijk knelpunt. ‘

Een van de oplossingen is volgens de arbeidsmarktexpert een skills arbeidsmarkt, waarbij je dus veel meer kijkt naar wat voor taken moeten er worden uitgevoerd en wat je daarvoor nodig hebt. ‘Door te splitsen in skills en taken, kun je veel meer gericht kijken naar welk potentieel er aanwezig is. Onder de langdurig werklozen of bij mensen in krimpsectoren, bijvoorbeeld. Waar zitten hun talenten? Waar matcht op dat skills- en taakniveau?’

Actueel beeld economie

Anneke Goudswaard is een van de tafelgasten tijdens de eerste editie van De Staat van Flevoland, waarin een actueel beeld over de Flevolandse economie wordt gegeven. Dagvoorzitter Joost Hoebink, gedeputeerde Jan-Nico Appelman en voorzitter Femke Rientsma van Win4All Economic Board van Flevoland trappen het event af. Ondernemers, bestuurders en onderzoekers gaan vervolgens met elkaar en met experts in gesprek over verschillende actuele thema’s: het vestigings- en ondernemersklimaat, onderwijs en arbeidsmarkt en de nieuwe economie in Flevoland.

Gastspreker Otto Raspe

Otto Raspe is gastspreker tijdens het online event. Hij is hoofd RaboResearch Regio’s, Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemen en neemt ondernemers in een halfuur mee in een boeiende presentatie over de Flevolandse economie, de trends en ontwikkelingen.

De Staat van Flevoland wordt gehouden door Win4All Economic Board Flevoland, een gezamenlijk gedragen initiatief van bedrijfsleven, onderwijs, gemeenten en de provincie Flevoland. Samen zetten ze zich in voor ondernemerschap en economische groei in onze provincie.

Aanmelden

De Staat van Flevoland is hét online kennis en inspiratie event over de Flevolandse economie. Netwerk, denk en doe mee op 20 januari. Live gepresenteerd vanuit Aviodrome in Lelystad en via een livestream te volgen. Deelnemen is gratis en aanmelden kan via de website www.destaatvanflevoland.nl.