Zoek
Sluit dit zoekvak.

Volop inspiratie bij derde Staat van Flevoland

Met meer dan 200 deelnemers, een uitgebreide toelichting op de Flevoland Monitor 2024 en vier inspirerende workshops kijkt Economic Board Flevoland terug op een succesvolle derde editie van De Staat van Flevoland. Het event voor ondernemers, overheid en onderwijs vond plaats in theater De Meerpaal in Dronten. Dagvoorzitter Joost Hoebink gidste de 200 deelnemers met humor en flair door het gevarieerde programma.

aanjagen

De Board is een echte aanjager. Het gaat om nieuwe initiatieven rondom de toekomstige economische vraagstukken van Flevoland. Alle projecten en activiteiten die we organiseren hebben uiteindelijk het doel de brede welvaart in de regio te versterken.

verbinden

De Board fungeert als verbinder om organisaties met elkaar te laten samenwerken. Het fungeert als makelaar met een uitgebreid netwerk die partijen met elkaar in contact brengt en houdt. We zoeken partnerships en krijgen input vanuit de ondernemersverenigingen in Flevoland.

communiceren

Eén van de belangrijkste doelen van de Board is om Flevoland op de kaart te zetten. Het gaat om een onderscheidende propositie, het communiceren van het Flevolandse verhaal, de ambassadeur functie en lobby activiteiten.

Met als hoogtepunt: de presentatie van de Flevoland Monitor, vol cijfers over brede welvaart in Flevoland. Femke Rientsma, voorzitter van Economic Board Flevoland: ’Flevoland is een samenleving die door mensen is gemaakt… en het is nog niet af! We bouwen aan een vitale samenleving. Met bijvoorbeeld betaalbare woningen voor jongeren en toegankelijke zorg voor alle Flevolanders. De Flevoland Monitor vormt een basis om met elkaar het goede gesprek te voeren, om onze mooie provincie vooruit te brengen.’

Grenzen van groei
‘Eind 2023 had iedere werkzoekende Flevolander de keuze uit drie banen. Bijna 260.000 Flevolanders zijn actief op de arbeidsmarkt, de Flevolandse beroepsbevolking was niet eerder zo groot’, vertelt onderzoeker Friso de Vor, senior onderzoeker regionale economie van het kenniscentrum Technologie van hogeschool Windesheim, in zijn toelichting op het onderzoek.

‘Ook wordt er in Flevoland meer duurzame energie opgewekt dan ooit en bouwen we 120.000 nieuwe woningen. Daar mogen we trots op zijn. De andere kant van het verhaal is dat Flevoland tegen de grenzen van groei aanloopt. We zien personeelskrapte, netcongestie en een afnemende hoeveelheid ruimte. Want Flevoland groeit harder dan gemiddeld. De groei van de bevolking komt voort uit het feit dat steeds meer mensen verhuizen naar Flevoland. Onze regio wordt steeds aantrekkelijker,’ licht Friso toe.

Veel op het Flevolandse bordje
Dagvoorzitter Joost Hoebink vraagt zich af of er niet heel veel uitdagingen op het bordje van Flevoland liggen. Hij refereert aan de energietransitie, de woningbouw en de transitie in de werkgelegenheid. Commissaris van de Koning in Flevoland Arjen Gerritsen: ‘Het lijkt misschien alsof we het over de schutting gegooid krijgen, maar ik zie het anders. We hebben de ruimte, de ligging en het talent om te bouwen aan de toekomst van onze eigen provincie. Een deel van onze uitdaging is dat we ons daar meer van bewust gaan worden. We doen ertoe en zijn de baas van onze eigen resources. De samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers is daarbij cruciaal.’

Ook de aanwezigen in de zaal vonden dat. Zij konden via de Networkapp reageren op stellingen over brede welvaart, arbeidsmarkt en de energietransitie. Dit was input voor levendige gesprekken door het panel, bestaande uit Femke Rientsma (voorzitter Economic Board Flevoland), Harry Talen (managing director ENGIE), Jitha van Staveren (algemeen directeur Van Staveren), Nathanaël Middelkoop (wethouder Urk), Cor van Vilsteren (directeur MCM Marknesse) en Rogier Aalders (regionaal econoom RaboResearch).

Inspirerende workshops
Eenmaal op de hoogte van de meest actuele cijfers over Flevoland lieten de deelnemers zich vervolgens inspireren tijdens workshopsessies. Bij de workshop ‘Kansrijke Flevo-boon’ vertelde onderzoeker Michiel Klaassen van Aeres hogeschool over de uitdagingen en kansen van eiwitrijke teelten zoals de veldboon. Ook was ChatGPT onderwerp van gesprek in de workshop over AI. Sociaal ondernemer Ruben Nieuwenhuis nam deelnemers mee in de fascinerende wereld van AI technologie. Daarna mochten zij zelf aan de slag om te ontdekken hoe AI hen kan helpen bij hun bedrijfsstrategie.

Krachtig regioverhaal
Wessel Brocken en Milou Wolda van Bureau Buhrs spraken in de workshop Krachtig regioverhaal over gebiedsbranding. Deelnemers gingen met elkaar aan de slag met de vraag: waar denk je aan bij werken, leren en ondernemen in Flevoland? Dit leverde een prachtig beeld op van wat Flevoland uniek maakt. Waar deelnemers het allemaal over eens waren? Flevoland is vanuit niets iets geworden, waarbij er met pionierskracht en innovatie een moderne samenleving is ontstaan.

Tommy Visscher, directeur Kenniscentrum Flevoland van Windesheim: ‘Ik werk nog maar 7 weken in deze regio, maar Flevoland is echt een regio met kansen en energiek ondernemerschap. Ik ben naar dit event gekomen om te kijken hoe we dit samen kunnen benutten. Volgend jaar ben ik er graag weer bij.’

video's

Bekijk de video’s die tijdens het plenaire programma zijn getoond.

Presentaties

Bekijk de presentaties van het plenaire programma en de workshops.

Visualisaties

Zakelijk tekenaar Marieke van der Velden visualiseerde de middag als volgt.  (Klik op de tekening voor een grotere versie.)